Onderstaande informatie is afkomstig van www.watermethode.nl.

Wanneer je kindje levenloos geboren wordt, sta je voor de verdrietige taak om welkom te heten en afscheid te nemen tegelijk. Het opbaren van het kindje in ­water, biedt ouders een toegankelijke, zachte en liefdevolle manier om hun kindje te zien en te koesteren. 

Omdat het kindje in water veel langer mooi blijft dan daarbuiten, geeft de watermethode aan ouders en hun naasten kostbare extra tijd. 

Zo kunnen zij welkom heten en afscheid te nemen van dit leven dat al eindigde nog voor het echt begon.


Hoe werkt het?

Het overleden kindje wordt in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. Hij neemt dan vaak weer dezelfde houding aan als in de baarmoeder en lijkt te zweven in het water.

Een overleden kindje zal in het water meestal lichter van kleur worden. Als een baby laat in de zwangerschap overleden is, dan houdt hij of zij in de dag en na geboorte een roze huid en roze lipjes en nageltjes zolang de baby in het water is. Uit het water kan de baby weer donkerder verkleuren.

Het water ververs je elke dag en blijft koud door koelelementen, een koelplaat (te huur via uitvaartondernemers), ijsblokjes of door het bakje met het kindje in de koeling te bewaren. Regelmatig koud water uit flessen uit de koelkast toevoegen kan ook.

Het kindje kan naar wens ook weer uit het water genomen worden om te worden vastgehouden en geknuffeld.


De voordelen van de watermethode:

  •  De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
  •  De huid wordt lichter, ook als het kindje donker verkleurd was bij de geboorte
  •  Er treedt geen vervorming op
  •  Je kunt heel mooie foto’s maken van het kindje in het water
  •  Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet, zo kun je echt samen afscheid nemen
  •  Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen
  •  De methode is makkelijk en goedkoop


Voor de mooiste foto’s vragen fotografen de baby in een vierkante glazen bak te leggen. Op www.watermethode.nl kunt u alles vinden over de watermethode, veelgestelde vragen en praktische tips kunt u vinden via de FAQ pagina.

error: Content is protected !!